DE PROBLEMEN VAN NICK EN SIMON

Gepubliceerd op 29 december 2020 om 17:03

 

Je kunt alleen een probleem hebben als jij er iets bij voelt. Zonder gevoel heb je nooit een probleem. Stel, Nick en Simon hebben allebei een lekke fietsband. Is dat een feit of een probleem? Of kan het allebei het geval zijn?

 

Problemen bestaan niet

Veel mensen geloven oprecht dat problemen bestaan, maar dat is lariekoek. Lekke fietsbanden bestaan. Dat is concreet. Je kunt zien dat een band plat is. Blijkbaar kwam er een gaatje in het rubber en daarom liep de lucht eruit. En dit is niet alleen bij jou zo als je door een spijker rijdt, maar ook bij je buurman of je tante in Marokko. Een lekke band zou je dus een feit kunnen noemen.

Simon: “Ha! Hoe zit dat dan met blinde mensen? Die kunnen dat gaatje niet zien.” Dat klopt, maar blinde mensen hebben meestal geen fiets, hè. Gelukkig maar, anders zouden ze snel in de problemen komen. Hoewel, is dat een feit?

 

De feiten over feiten

Feiten hebben altijd met waarheid te maken. En over waarheid kun je enorm filosofisch gaan doen, maar er is een simpele regel voor. Iets is pas waar als het aan drie voorwaarden voldoet: altijd, overal, iedereen. Een lekke band is overal ter wereld een lekke band. Dat was vroeger zo, dat is nu zo, en dat is in de toekomst zo. Oftewel, altijd. En zoals al gezegd, voor iedereen is dit hetzelfde. Voor een Rus is een lekke band een lekke band, maar ook voor iemand uit Mexico.

 

Met een feit is - in feite - dus nooit iets aan de hand… totdat je er een sterk gevoel aan koppelt. Vindt iedereen het een probleem als zijn band lek is? Nee. Nick bijvoorbeeld niet, die handige Harry plakt gewoon meteen zijn band. Wat een daadkracht! Of hij gaat voortaan lopen. Of hij brengt de fiets naar de fietsenmaker. Einde verhaal. Punt.

 

Kortom: Nick vindt er allemaal niet zo veel van, al kwam er misschien een piepklein zuchtje vrij toen hij ontdekte dat hij pech had. Logisch, want Nick is ook weer niet zo’n malle jongen die een dansje maakt als het even tegenzit.

 

Wat een drama!

Maar dan ken je Simon nog niet! Je hebt pas een probleem als je een feit transformeert tot een persoonlijk drama. En laat Simon daar nou toevallig heel goed in zijn! Simon: “Nou, die kapotte band is toevallig wél een probleem, want ik kan nu niet naar mijn optredens fietsen. Rampzalig! En mijn gitaar is ook al kapot, dus ik heb altijd pech! En wat moet ik tegen mijn Nick zeggen? Die wordt vast heel boos op me, want we vormen samen een komisch duo. Wat een narigheid toch weer. Dit gaat echt nooit meer goed komen!”

Is de lekke band nog steeds een feit? Nee, Simon heeft het feit vervormd tot een gigantisch baalverhaal in zijn hoofd. Het is puur zijn persoonlijke perceptie, want Nick heeft helemaal geen probleem. Het probleem van Simon is dus een bouwwerk van bullshit gestut op palen van klaagzang. Je zou het ook drama kunnen noemen.   

 

Duizend mogelijkheden

Simon: “Bullshit? Wat een onzin! Zonder fiets kan ik echt niet naar mijn werk.” Is dat waar? Nee, hij zou ook de bus kunnen nemen. Of achter op de fiets van Nick kunnen springen. Of hij zou de band kunnen plakken. Als Simon dat zelf niet kan, kan hij naar de fietsenmaker gaan. En er zijn nog zo’n duizend mogelijkheden. Simon: “Nee hoor, in mijn geval houdt het hier op en ik zal uitleggen waarom. Ik kan mijn band niet plakken, want volgens mijn oom ben ik totaal niet technisch. En ik heb geen geld voor de bus, want ik heb net een boete gekregen voor wildzingen. Lopen, zeg je? Gaat niet, ik heb een blaar onder mijn grote teen.”

 

En zo heeft Simon blijkbaar inderdaad een probleem waar geen oplossing voor is. Want hij kan natuurlijk geen geld lenen voor de bus, hij kan ook geen hulp aan Nick vragen of aan iemand anders. En hij kan ook niet op YouTube kijken hoe je een band plakt. Simon: “Ik durf Nick of een vreemde niet om hulp te vragen; dat vind ik eng. Oh ja, en mijn computer is stuk. En mijn telefoon is in het IJsselmeer gevallen, dus instructiefilmpjes kijken is onmogelijk. Dus heb ik lekker toch echt een probleem! Nu jij weer, wijsneus!” Kortom: Simon komt niet in actie, hij zoekt constant excuses en lost zijn probleem niet op. Wacht even, problemen bestonden toch niet?

 

Klopt, maar zo zie je maar hoe hardnekkig het idee kan zijn. Jij geloofde vroeger misschien ook wel dat problemen echt bestonden. Of nog steeds. Alsof het concrete dingen zijn, zoals de gastendoekjes van Jan Smit. De harde waarheid? Simon heeft gewoon geen zin om zijn band te plakken. Het kost namelijk moeite en energie. En misschien lukt het plakken inderdaad niet meteen. Natuurlijk, problemen oplossen is zeker niet altijd makkelijk. Of leuk. Maar je kunt alleen een probleem hebben als er een oplossing is. Lees de vorige zin gerust nog een keertje. Want als je écht geen oplossing voor je probleem hebt, is het een... feit.  

 

Leve de weerstand

Maar die weerstand om het op te lossen is alleen een gevoel. Simon heeft dus geen concreet probleem; hij wil geen weerstand voelen. En dat is logisch, hoor, want mensen hebben liever plezier dan pijn. En banden leren plakken kost energie en hulp vragen kan inderdaad best spannend zijn. Het vermijden van weerstand lijkt dus de perfecte oplossing, toch? Nee, want door pijn te vermijden, krijg je vaak nóg meer gedoe. Vooral op de langere termijn, want vroeg of laat gaat Nick een kwartet vormen met de 3JS.

Een eerste stap die Simon kan helpen, is zeggen: "Ik heb geen probleem, die bestaan immers niet. Alleen wil of durf ik nog geen weerstand te voelen. Kon iemand me maar helpen hierbij, een goede therapeut of zo..."

 

Wonderen bestaan!

Gelukkig voor Simon kwam hij laatst - heel toevallig - bij Wonderbewust terecht. Samen met Jim kreeg hij steeds meer zelfvertrouwen en nu durft hij bijna alles. Hij treedt zelfs op voor lege zalen! Maar goed, dat komt door corona en dat is weer een ander verhaal. Hoe dan ook, Simon kreeg steeds meer door dat hij zélf verantwoordelijk is voor zijn leven en pakt problemen nu meteen aan. Zelfs als het lastig wordt, geeft de sympathieke snuiter niet zomaar op.

En ja, hulp vragen was even een stap, maar zijn leven is nu veel leuker en vrijer geworden. Bovendien voelt Simon zich apetrots dat hij dingen voor elkaar krijgt. Inmiddels plakt hij zijn eigen banden en als hij hulp nodig heeft, vráágt hij dat gewoon. En dan heb je echt veel zelfvertrouwen, als je snapt wat ik bedoel. Of Simon nog problemen heeft? “Nee, die zijn verdwenen. Als een pondje paling op een drukke bruiloft!”

 

Hou het simpel

Samengevat is het heel simpel. Of je DOET iets, en verzint een oplossing. Je kunt immers alleen probleem hebben als er een oplossing is; anders is het een feit. Of je plakt je lekke band of je zoekt hulp. Heel handig, want daarna kun je weer lekker fietsen. Of je vindt niet kunnen fietsen ook prima en kiest een alternatief, zoals lopen. Maar wat je ook doet of niet doet, zonder emotie en duizend smoesjes heb je dus nooit een probleem. Mocht je nu denken: Ja, maar… dan heb je zojuist een probleem bedacht! Veel plezier ermee!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.