SLIMMERIKEN MAKEN GEEN GOEDE VOORNEMENS

Gepubliceerd op 3 januari 2021 om 15:45

 

Heb je goede voornemens gemaakt? Gooi ze maar meteen bij de oude, keiharde oliebollen in de prullenbak, want het gaat je toch niet lukken om te veranderen. Tenminste, niet met discipline en doorzettingsvermogen. En wees gerust, je bent geen hopeloze zwakkeling. Dat al je mooie plannen mislukken, is allemaal de schuld van je (oer)brein.

Drie breinen

Je hebt drie breinen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en je neocortex (je “gezonde” denkverstand, hahahahaha).

Je reptielenbrein doet twee dingen: zorgen dat je blijft leven en dat je zin krijgt om je voort te planten. Dit gaat echt om je instincten. Hoe krachtig? Stel je Rico Verhoeven voor, en maak hem dan tien keer zo groot. En dan heeft hij geen handen maar hakbijlen. Dit brein is echt al miljoenen jaar oud en heeft een enorme invloed op je gedrag.

 

Inmiddels leven we in een periode dat je eerder niet doodgaat dan wel. Maar ooit was dat anders, en je reptielenbrein heeft nog steeds dezelfde instellingen als toen. Het is nog steeds precies zo waakzaam als vroeger. Toen je nog Nestflix keek in een koude, tochtige, grot kon er immers zomaar een hongerige sabeltandtijger binnenkomen. Vandaar dat dit deel van het brein altijd alert is. Is dit erg? Op zich niet. Niks mis met blijven leven en stoeien onder de lakens. Maar de kans dat er in 2021 een uitgestorven tijger je slaapkamer binnen wandelt is klein, en ook hebben onze grotten nu een stevige voordeur.

 

Dier van plezier

Dan je zoogdierenbrein, dit deel in je hersenen wil vooral gemak en plezier. Veel vet en zoet eten, lekker op de bank hangen, heerlijk relaxen. Dit deel van het brein is minder oud dan het reptielenbrein, maar is ook niet met zijn tijd meegegaan. Toen dit brein ontstond had je nog geen winkels en overvolle supermarkten. Geen Gall en Gallen. Geen reclame en ook geen fastfood op elke hoek. Integendeel, voedsel was schaars, dus je moest het constant zoeken of erop jagen. Dit kostte een hoop energie, en daar ging je dus zuinig mee om. En je ging zeker niet sporten voor een slank lichaam, want dat had je al.

 

En als je dan ineens een boom vol sappige, zoete, suikerrijke vijgen tegenkwam… propte je jezelf meteen helemaal vol. Slim, want misschien duurde het wel weer weken of maanden voordat je weer iets te eten had. Zeker zoet en calorierijk voedsel. Veel eten was juist slim, want met een iets boller buikje had je wat reserves voor magere tijden.

 

Domme hersenen

Nu vind je bijna overal eten, maar je ouderwetse hersenen doen nog precies hetzelfde als toen je rondliep in een kek berenvelletje. Daarom is sporten en gezond eten zo verdraaid moeilijk. Er zijn oerkrachten aan het werk. Met de beste bedoelingen overigens, maar omdat ons brein zich niet heeft aangepast aan de moderne tijden, worden we steeds dikker en ongezonder.

 

Hoe krachtig is dit brein? Denk aan Badr Hari die net is uitgescholden voor minimeppertje met mierenspieren. Geen reusachtige Rico misschien, maar ik zou niet zijn portemonnee proberen te stelen, want Badr is zo sterk als een boze beer.

 

Babybreintje

En tot slot je neocortex, ons jongste brein. Hiermee denk je (denk je). Hiermee maak je beslissingen. Hiermee wik en weeg je. Hiermee plus en min je. Dit gaat over logica, hahahahaha. Hiermee zet je af en toe wat spaargeld weg, want dat is verstandig, toch? Ja, zeker. Ik raad dan ook iedereen aan om af en toe over de toekomst na te denken. Maar je denkt vast dat sparen een rationele keuze is. Helaas.

 

Want waarom sparen de meeste mensen? Dat geeft ze een veilig gevoel, zo’n appeltje voor de dorst. Je gelooft dat je verstand iets slims doet, en dat klopt ook wel, maar eigenlijk maken Badr en Rico deze beslissing samen voor je. Dit gaat volledig onbewust. Spaargeld voelt namelijk niet alleen lekker veilig, met iets achter de hand vergroot je ook de kans om te overleven. Dit is de software waar we allemaal op draaien: je goed en veilig voelen.

 

Eigenwijs

Maar je eigenwijze verstand zegt constant: “Dit doe IK, dat heb IK gedaan. IK maak heel bewust verstandige keuzes, echt waar.” Het spijt me echt, maar je verstand dénkt dat hij de baas is, maar het is slechts een spreekbuis van je zoogdierenbrein. Een soort verslaggever die 100% gelooft dat hij de touwtjes in handen heeft. En ja, dit doet hij als een soort Matthijs van Nieuwkerk, zodat het nog logisch en overtuigend klinkt ook.

Maar Matthijs heeft geen idee van de onderliggende gevoelens en instincten en lult vrijwel meteen recht wat krom is. "Ik heb hard gewerkt, dus ik verdien een zak chips." "Of ik nu vandaag of morgen begin met sporten, dat maakt op mijn hele leven ook niets meer uit." Kortom: je bent geen rationeel wezen, je bent een aap met een smartphone.

 

De kracht van dit brein? Denk aan een snipverkouden dreumes met een gekneusd voetje en een ooglapje. En weet je wat zo lollig is: deze dreumes denkt te kunnen winnen van Badr en Rico. Alleen heeft je neocortex geen schijn van kans. Je verstand zegt op 1 januari: “Nu ga ik écht drie keer in de week sporten. En ik ga alleen maar gezond eten.” Het is alsof een piepklein torretje zegt: “Ik ga over drie maanden een hunebed optillen. En ik weet dat het zwaar is, maar met doorzettingsvermogen gaat het me lukken. Ik moet gewoon heel hard mijn best doen!” Hahahahaha!

 

Gebruik je verstand: voel!

Maar Jim, is veranderen dus onmogelijk? Nee, dat heb ik niet gezegd. Veranderen kan absoluut, maar puur met je bewuste brein heb je nogal een uitdaging. 1 op de 100 komt misschien een eind op discipline, maar zelfs dat is flauwekul. Ondanks de bewuste keuze om iets te willen bereiken, staan ook bij de zogenaamde “sterke doorzetters” van deze wereld Rico en Badr stiekem aan het roer.

 

Het winnen van een bokswedstrijd bijvoorbeeld zorgt voor status en geld. Je wordt gezien en krijgt volop aandacht. En ook vinden Rico en Badr het blijkbaar gewoon leuk om te doen - anders deden ze het niet. Allemaal zaken die het zoogdierenbrein fantastisch vindt. En met aandacht en geld kun je weer mooie vrouwtjes lokken, dus ook het reptielenbrein draait per definitie overuren. Allemaal om jou blij te maken!   

 

Nogmaals: niet je verstand is de baas, maar je gevoel. En gevoelens worden aangestuurd door je onbewuste. Dus als je wilt veranderen, moet je dáár dus gaan sleutelen. Alleen halen de meeste mensen dan hun verstand uit de gereedschapskist. Tja, dat gaat dus niet werken. Integendeel, het denken zit juist vreselijk in de weg. Geen nood, er is een slimme omweg: hypnose. Tijdens hypnose verplaats je je kritische verstand naar de achtergrond en dan staat je onbewuste wagenwijd open voor goede en gezonde suggesties.

 

Wees slim, bel Jim!

Er is dus hoop! Maak een afspraak  met mij, en ik zal je tolk zijn, zodat je in gesprek kunt gaan met je onderbewuste. Dan wordt blijvend veranderen ineens veel makkelijker. Je gaat en moet het nog steeds zélf doen, ik laat je alleen zien waar de deur van transformatie zit. Of je naar binnen wilt, naar die andere wereld? Een vrije wereld zonder verslavingen of problemen? Dat is aan jou. Mij maakt het niet uit of je blijft snoepen, roken, drinken of het blauwe Facebook-monster blijft voeren.

 

Of je contact met me gaat opnemen? Dat beslist het leven. Geloof je dat niet? Dan gaat je verstand je nu wijsmaken dat het echt wel de baas is en alle controle heeft. Je verstand gebruiken om daadwerkelijk na te denken is trouwens prima. Je kunt er prachtige huizen mee bouwen of de boekhouding mee doen. Blijf het vooral gebruiken als het gaat om praktische dingen. 

 

Maar als het gaat om persoonlijke problemen, dus kwesties waar ons ego om de hoek komt kijken… dan kun je beter gaan voelen. En wat zegt het ego dan? “Ha! Ik kan écht wel zelf keuzes maken, en nog verstandige ook! Laat die Jim maar lekker kletsen over die oerbreinen!” Vooruit, daar heeft het ego ook weer gelijk in. Woorden zijn makkelijker dan daden.

 

Zo had ik oprecht het voornemen om minder lange stukken te schrijven. Maar het werd toch weer een uitgebreid verhaal, terwijl ik heel goed weet dat de meeste mensen niet houden van lange stukken lezen… Ben jij wel helemaal tot de laatste zin gekomen? Geef jezelf dan een applaus, want dat betekent dat je nieuwsgierig bent. En heel slim, natuurlijk! ;-) Wil je nog wijzer worden, zodat je goede voornemens wel gaan lukken?   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.